Ultrahang

Önnek mi jut először eszébe az ultrahang vizsgálatról? Valószínűleg a gyermekvárás pillanatai. Hiszen valóban, ez a leginkább ismert területe az ultrahang orvosi felhasználásának.

Ugyanakkor még számos más esetben is kiváló eszköz arra, hogy egyszerűen, orvosi beavatkozások, feltárás nélkül megvizsgálhassák szervezetünk működését, kiszűrjék az esetleges elváltozásokat.

Hogy csak néhány egyéb szervet, szervezetünk részét említsük: pajzsmirigy vizsgálata, ízületi gyulladás, kismedencei gyulladások, hasi ultrahang, a szív ultrahang vizsgálata vagy épp emlő ultrahang segítségével találhatják meg az orvosok a betegség forrását.

Speciális terület a nyaki erek úgynevezett Doppler-vizsgálata. Abban különbözik a közismert ultrahangos vizsgálattól, hogy nem csak a szervek elhelyezkedését, méretét tudja detektálni, hanem képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni.

 

Az ultrahang vizsgálatról:

ultrahang

Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálat során a különböző szervek akusztikus sajátosságaik, hangvisszaverő képességeik alapján különülnek el egymástól. A vizsgálat során a vizsgálófejből (transducer) érkező hanghullámok a különböző szövetekben különböző mértékben nyelődnek el illetve verődnek vissza. Az egyes kórfolyamatok megváltoztatják a szervek hangvisszaverő képességét, s ezáltal válnak kimutathatóvá.

A vizsgálat nagy jelentősége, hogy az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, semmilyen biológiailag károsító hatása nincs, így szükség esetén korlátozás nélkül, többször is elvégezhető, ismételhető.

Az ultrahang készülék vizsgálófeje magasfrekvenciájú, az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki. Ezeknek a hanghullámoknak egy része a különböző felületekről visszaverődik, szóródik, más része elnyelődik. A visszaverődő hullámokat érzékeli a vizsgálófej, ezeket elektromos jelekké alakítja, melyekből a készülék monitoron látható képet állít elő. Míg a folyadékokon és tömör szerveken könnyen áthatol az ultrahang, addig az epekövekről, a belekben lévő gázokról, csontokról visszaverődik, így a mögöttük lévő területek úgynevezett „hangárnyékba” esnek, azokról vélemény nem mondható.

A vizsgálathoz a vizsgálófej és a bőr között a levegőt kiszorító anyagra, zselére van szükség. A ruhára kenődött zselé könnyen lemosható, nem hagy foltot.

Az ultrahang vizsgálat fájdalmatlan, azonban ha például fájdalom okát keresik, előfordulhat, hogy a vizsgálathoz szükséges, az érintett területre gyakorolt nyomást kellemetlennek érezhetik.

Rendel: Dr.Bagi Róbert   Rendelési idő:Szerda 15:00-17:00-ig