4D ultrahang / Babamozi


Kedves Kismama!

Várjuk szeretettel a Dr. Szentes Diagnosztikai és Szakorvosi Centrumban  a 4d ultrahang diagnosztikai rendelőnkben. A közel 45-60 perces vizsgálatot követheti egy nagy LCD TV készüléken. Felvételen jól látható a magzat mozgása, családi vonás az arcán és hangulata. Minden 4d ultrahang vizsgálat alkalmával nagy figyelmet fordítunk a magzat szívére, belső szerveire és a végtagokra.,  vizsgálathoz 4 db színes baba fényképet és DVD-t is kap.

Az ultrahang működési elve

Az ember által hallható hangnál (20 Hertz és 20 Kilohertz között) jóval magasabb frekvenciájú a diagnosztikában használt ultrahang (1-30 Megahertz). A hanghullámok kibocsátva képesek tárgyakba, közegekbe ütközni, ott lelassulni, elnyelődni, illetve visszajönni.

A gép által az emberi testbe elküldött ultrahang nagy része is visszajön a szervek, szövetek felületéről, egyben információt hordozva a visszaverődés helyéről, amelyet a gép feldolgoz, majd megjelenít a monitoron kép formájában, kirajzolva vizsgált szerv, vagy testrész valós anatómiai képét, illetve a magzatot.

Összegezve, az ultrahang gép ártalmatlan hanghullámokat bocsát ki, amelyek visszaverődnek információt adva a vizsgált szervekről, szövetekről. A vizsgálat az orvostudomány mai állása szerint teljesen ártalmatlan, mind a betegre, mind a kismamára és a magzatra nézve, hiszen nincs sugárzás, káros anyag lerakódás.

 

 

Mit jelent a 2-3-4 dimenzió?

A két dimenziós ultrahangnál egyszerre csak egy síkmetszet látható, míg a három dimenziónál egyszerre több síkot tapogat le gyors egymásutánban. A két dimenziós képet három dimenzióvá rakja össze a gép, majd kijelöli a felületet, árnyékot ad hozzá, végül a képernyőn megjeleníti az így keletkezett három dimenziós képet, amit forgathatunk különböző irányokba tetszés szerint.
Négy dimenziós ultrahangnál a 4. dimenzió az idő. Lényegében ilyenkor gyors egymás utáni három dimenziós képeket látunk mozgó filmként.

 

Mivel ad többet a 4. dimenzió?

A 4. dimenziónak a látványelemen túl pszichológiai jelentősége is van, hiszen a kisbaba látványa érzelmileg erősíti a kötődést az anya és gyermek kapcsolatban, és ez ugyanúgy vonatkozik az apukákra is. Felejthetetlen élmény, mikor már a születés előtt láthatjuk a gyermekünket a méhen belül mozogni, fordulni, vagy éppen aludni. Látni az arcocskáját, ahogy ásít, grimaszol, vagy mosolyog, kalimpál a kezeivel, rugdos a lábaival. Szembeötlőek lehetnek a szülőkkel kapcsolatos hasonlóságok. Ilyenkor tudatosul az anyukában igazán ki is lakik az pocakjában, kit hordoz, kit simogat naponta többször, kihez beszélget. Diagnosztikai szempontból elsősorban az arc rendellenességeiben ad segítséget, hogy a legkisebb deformitást is fel tudjuk ismerni, megjeleníteni.